Szilvágyi László képviselő

Megint emelkednek a képviselői tiszteletdíjak, de miért is?

2019. október 29. - Pandras

Minden választás után a képviselők egyik első döntése a saját tiszteletdíjuk (nevezzük fizetésnek) megszavazása szokott lenni. Most sem lesz ez másként.

Több kerülettel és településsel kapcsolatban jelentek meg a napokban cikkek, amelyek a képviselők fizetésének megemeléséről szóltak. Ezek a cikkek az esetek túlnyomó többségében az állampolgárok érzelmeire ható hatásvadász cikkek voltak ….. legalább is szerintem. Miért is?

penz_1.jpg

Nézzünk egy picit a dolgok mögé……

1. Állampolgárok rossz (jogos) tapasztalatai és élményei a politikusokkal kapcsolatban

Legfontosabb, amit megkell jegyeznem, hogy Magyarországon sajnos teljesen jogos az állampolgárok negatív viszonyai és tapasztalatai a politikai pártokkal és képviselőkkel szemben. Hosszasan tudna mindenki JOGOSAN, arról beszélni, hogy egy adott párt és/vagy politikus, akár országos, akár települési szinten miket tett, vagy éppen nem tett. Így teljesen érthető szerintem, hogy az emberek zsebében kinyílik a nem létező bicska, amikor azt olvassa, hogy megint saját fizetésük megemeléséről szavaznak a képviselők.

2. Jogszabályoknak való megfelelés

A legtöbben nem tudják, hogy az önkormányzatok képviselő-testületeinek alakuló ülésén törvény írja elő, hogy milyen döntéseket kell kötelezően meghozniuk. Ide sorolhatjuk többek között a bizottságok létrehozását, az alpolgármesterek megválasztását, és a szóban forgó tiszteletdíjak/fizetések megszavazását. Nos ez a „fizetés” törvény által van szabályozva, miszerint rögzítve van, hogy mennyi lehet minimum, és mennyi lehet maximum. Minden önkormányzat képviselő-testülete maga dönti el, hogy mennyit szavaz meg saját magának.

3. Képviselői munka, teljesítmény, fizetés

Függetlenül az 1-es pontban írtaktól, miszerint az állampolgárok többségének van egy erős ellenszenve a politikusokkal kapcsolatban, ki kell mondani, hogy ahogy más szakmákban is vannak jó szakemberek és rossz szakemberek, jó emberek és rossz emberek, vannak, akik dolgoznak, és vannak, akik nem dolgoznak. Ebben a „szakmában” is van ilyen is, és olyan is.

(Most a legvalószínűbb reakció az lehet, hogy ki látott már dolgozó, tisztességes politikust. :) )

Ugye ismerjük a mondást, hogy egyenlő munkáért egyenlő bért. A munka világában sokak számára ismert az a helyzet, hogy valaki nem csinál semmit, és mégis megkapja a fizetését, mert….. A másik ember pedig kidolgozza a belét és ugyanannyit kap, mint a másik, vagy még annyit sem. Sok példát és hasonlatot lehet ebben a témában leírni. De a mi esetünkben mi is a lényeg? ….

Szerintem nem azzal van a probléma, hogy egy képviselő fizetést kap, és akár magas fizetést kap. Hanem A POLITIKUS ezért a fizetésért cserébe mit tesz Önökért, választókért, és a nem választó állampolgárokért. Nem az a probléma, hogy a képviselők fizetést kapnak, magas fizetést kapnak, hanem, hogy azok is megkapják a fizetést, akik a megbízásuk ideje alatt semmit nem csinálnak. Nem az a probléma, hogy a képviselők fizetést kapnak, magas fizetést kapnak, hanem a munka világával ellentétben 4-5 évente lehet számonkérni és elmozdítani őket.

Egyébként az ilyen politikusok miatt vannak azok a politikusok is megbélyegezve, akik igen is tesznek a választóikért.

4. Kit és mikor zavar a képviselők fizetésének megemelése?

Nem tudom mennyire figyelték meg, hogy minden választás után a sajtó előszeretettel foglalkozik ezzel a kérdéssel. Csak mindig más írja meg, hogy a képviselők megszavazták a fizetésük emelését. Ha jobb oldali képviselők szavazzák meg maguknak, akkor a baloldali sajtó kezdi el őket ekézni, és ezzel a választók hangulatát gerjeszteni. Baloldali képviselők esetében pedig ugyanez megy, csak fordítva.

Számomra eléggé visszatetsző ez a hozzáállás, már csak azért is, mert napjainkban is azt a véleményt lehetett olvasni az egyik parlamentbe igyekvő ellenzéki párttól, hogy képviselőik nem szavazzák meg a tiszteletdíj megemelését. Kérdem én, ugyan ezen párt Európa Parlamenti képviselője, amikor valószínűleg szavazott a saját (egyébként kb havi 2 milliós) tiszteletdíjáról, akkor is komoly ellenérzései voltak a párt tagságának? Tényleg ez a kenyértörés küszöb értéke? Érdeklődve várom majd a komoly közbeszerzések vagy átláthatatlan ügyek kiverik e majd a biztosítékot ugyanennél a formációnál.

Lehet azt mondogatni, (főleg egy választási szövetségben induló ellenzéki pártnak), hogy nem szavazza meg valaki a fizetésemelést. De utána még is sokan kényelmesen felveszik azt. Igaz vannak olyanok, akik a tiszteletdíjuk egy részét, vagy akár az egészet jótékony célra használják fel. Magam is támogatok helyi civil szervezeteket, programokat, versmondó versenyt satöbbit....szerintem ez teljesen természetes.

5. Összegzés, avagy ahogy én látom

Kilenc év önkormányzati képviselőség után talán már leírhatom, hogy a képviselőség egy munka. Egy munka, amit lehet jól, rosszul, sehogy, és persze csak a saját magunk és pártunk érdekeit szem előtt tartva végezni. A munkáért pedig fizetést, képviselők esetében tiszteletdíjat szoktak adni. (Nem kezdem el fényezni magam, aki ismer, tudja, hogy milyen képviselő vagyok)

Ez a gyakorlatban abban különbözik (többek között) a munka világától, hogy a dolgozó ember nem tudja saját fizetését, annak megemelését megszavazni. Azt maximum kérni lehet, és a főnök majd eldönti, hogy a munkája alapján (jobb esetben csak ez alapján) megérdemli-e.

És kérem szépen itt van a kutya elásva!

Az, hogy egy képviselő megérdemli-e a fizetését Önök választók dönthetik el, igaz csak közvetetten, és csak 4-5 évente. Ha csak a 15. kerületet nézzük (de a parlamentben is vannak „jó” példák) csak az előző 5 évben volt olyan képviselő, aki 0 darab előterjesztést, 0 darab módosító javaslatot, és kb. ugyan ennyi hozzászólást produkált, mégis megkapta a tiszteletdíját. Igaz szerencsére nem is indult újra a választáson.

Amiben még nagy különbség van a képviselői munka és a civil munka között, hogy a civil munka „talán egy picit” tervezhetőbb. Már, mint az embernek van egy heti munkaideje, ami után (jó esetben), már magának és családjának élhet. A képviselők a képviselőség mellett (szintén már aki) civil munkát is vállal. Vagyis, a civil munka mellett/helyett a képviselőnek mennie kell képviselői ülésre, bizottsági ülésre, azokra fel kell készülnie, illik menni kerületi rendezvényekre, fogadóórákat kell tartani, lakossági megkereséseket, problémákat segíteni kell. És ezek mellett kell még saját magára és családjára is időt szánnia. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy akkor hirtelen sajnálni kell a politikusokat!

Összességében az a lényeg, hogy olyan rendszer lenne jó, ahol egy képviselő lehetne akár főállású képviselő is, főállású fizetésért. Viszont igen is, legyen lehetősége Önöknek választóknak eldöntenie, és látnia, hogy az a képviselő, mit dolgozott Önökért. És, ha nem dolgozott szinte semmit, akkor akár két választás között is visszahívható lehetne.

Utolsó mondatot kis önpromónak szánnám: Az én képviselői munkám többek között ezen a blog oldalon is vissza olvasható. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://szilvagyilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr8815270362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása