Szilvágyi László képviselő

Az igazi elvesztegetett szavazat

2014. október 12. - Pandras

A rendszerváltás óta minden választásnál előszeretettel használják a pártok, a politikusok, sőt még a média is az „elvesztegetett szavazatot”, mint fogalmat. A köznyelvben leginkább akkor használják ezt a kifejezést, amikor a konkurensek egymást szeretnék rossz fényben feltüntetni, akár a saját szavazóik, akár vetélytársaik támogatóinak szemében.

kuka_1.jpg

Az október 12-i főpolgármester választásnál az általános rossz híresztelésekkel ellentétben, az elvesztegetett szavazat, nem kósza rémhír lesz, hanem intézményesített tény!

Nézzük meg közelebbről a választási eljárásról szóló szabályokat. A választópolgár a fővárosi közgyűlést és főpolgármestert két külön szavazó lappal „hozza létre”. A főpolgármester esetében személyre szavaz, míg a fővárosi közgyűlés esetében a párt hovatartozás szerint alkotják meg a közgyűlés összetételét. Hiszen a fővárosi vezetésbe a nyertes polgármesterek, valamint azok a polgármesterjelöltek kerülnek be (összesen 9 fő), akik az úgy nevezett fővárosi kompenzációs listán előkelő „befutó” helyeken szerepelnek.

A szabályokat felszínesen megismerve rá is kanyarodok miért lesz október 12-én rengeteg elvesztegetett szavazat. A főpolgármesteri tisztségért jelen pillanatban (ha már nem lép vissza senki) akkor 5 jelölt verseng: Tarlós István FIDESZ, Staudt Gábor JOBBIK, Csárdi Antal LMP, Bokros Lajos MOMA, és Bodnár Zoltán Liberálisok. A közvélemény kutatók szerint Tarlós István főpolgármester lesz.

Az összes többi jelölt pedig,….. mivel az első számú jelölt, ők az első számú emberek…… így bejutnak a közgyűlésbe, legalább is nagyon sokan ezt hiszik. Pedig ez egy nagy TÉVEDÉS!!!

Az öt jelölt közül összesen hárman vannak azok, akik a pártok által állított fővárosi kompenzációs listán is jelen vannak, még hozzá „befutóként”. Két jelölt pedig mindent vagy senkinek semmit alapon verseng a szavazatokért.

Ez a két fő

  1. Bokros Lajos a MOMA jelöltje, amelynek nincs fővárosi listája.
  2. Bodnár Zoltán a Liberálisok jelöltje, amelynek nincs fővárosi listája.

Magyarán a választók hiába szavaznak Bokros Lajosra, vagy Bodnár Zoltánra azzal a szándékkal, hogy leváltsák Tarlóst (ők biztosan nem váltják le). Továbbá hiába szeretnék, hogy Bokros vagy Bodnár más fajta párt- és szakpolitikát képviseljenek a fővárosban, ez nem fog megtörténni, mert nem listavezetők, így nem lesznek tagjai a testületnek.

Ezek tények, amik alapján tényleges kimondható, hogy Bokros Lajosra és Bodnár Zoltánra leadott szavazatok elvesztegetett szavazatok lesznek.

Éppen ezért, ha még nem késő mindenkinek azt javaslom, hogy aki:

A, szeretné leváltani Tarlós Istvánt, valamint

B, szeretné, hogy érdemi baloldali politika (is) jelen legyen a fővárosban

Kérem, szavazzanak Csárdi Antalra, aki listavezetőként (másokkal ellentétben) tagja lesz a fővárosi közgyűlésnek és szavazzon az LMP-s kerületi polgármester jelöltekre és képviselő jelöltekre is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szilvagyilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr826781917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása